Hooggevoeligheid

 

Hooggevoeligheid (ook hoogsensitief genoemd) is een steeds breder bekende term voor kinderen en volwassenen die als het ware het filter missen dat onderscheid maakt tussen belangrijke en onbelangrijke prikkels. Bijvoorbeeld alles horen, dat wat rechtstreeks gezegd wordt maar ook de achtergrond geluiden. Ze zien meer, horen meer, voelen meer. Ook zijn ze heel gevoelig voor sfeer en voelen anderen heel goed aan. Dit alles moet verwerkt worden en dat is heel vermoeiend.

SONY DSCJe bent niet de enige.

Hooggevoeligheid is niet beter of slechter, het is alleen anders. En volgens onderzoek komt het vaker voor dan je misschien zou denken namelijk 1 op de 5 kan hooggevoelig zijn. Hoewel de één er meer “last” van kan hebben dan de ander.

Er zijn al verscheidene boeken over dit onderwerp geschreven door o.a Elaine Aaron en Susan Marletta-Hart en ook op internet is veel te vinden over dit onderwerp.

Hoe ga je om met al die prikkels.

Wat vooral belangrijk is om uit te zoeken hoe je er het beste mee kunt omgaan, hoe bescherm je jezelf tegen al deze prikkels en hoe voorkom je overbelasting. In de praktijk gaan we praktisch aan de slag om een voor jou passende manier te vinden. Ook worden emoties die je van anderen hebt overgenomen en nog bij je draagt opgespoord en weggehaald. Vaak wordt dit ook fysiek ervaren als een lichter gevoel, met name ter hoogte van de schouders en nek.

Naast dat hooggevoelig zijn soms lastig is is het ook een gave. Zolang je je grenzen erin aan kunt geven is het fijn om aan te kunnen voelen wat er nodig is in bepaalde situaties. Je hebt meer overzicht en legt meer verbanden waardoor je sneller tot oplossingen komt.