Lost twin

Als meerling aangelegd, maar alleen geboren.

LostTwinVeel mensen voelen zich niet helemaal op hun plek. Ze blijven zoekende. Een onbestemd gevoel van iets missen. Gevoelens van onmacht, schuld, in de steek gelaten zijn, moeite met loslaten, angst zich te binden.

Dit zijn enkele thema’s die ook voorkomen bij het Lost Twin Syndrome. Hierbij ben je in aanleg deel van een twee(of meer)ling maar je wordt als eenling geboren. Dit komt vrij vaak voor. Ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen begint als meerling. Slechts 1 op de 100 wordt ook als tweeling geboren. Gelukkig ervaren niet al deze mensen bovenstaande gevoelens.

Onbegrepen verlangen.

In het boek “Drama in de moederschoot”van Austermann wordt uitgebreid ingegaan op het ontstaan en de gevolgen, met name voor het overgebleven kind. Al vroeg in de zwangerschap verdwijnt het embryo, vaak zonder dat de moeder daar iets van merkt, soms is er sprake van bloedverlies. Het overblijvende kind merkt er des te meer van. De eerste, meest intieme relatie eindigt. De gevoelens die daarbij op zielsniveau ervaren worden blijven onbewust het hele leven doorspelen, bijvoorbeeld in relaties.

Helende opstelling.

Het lijkt of er een soort verbinding is blijven bestaan waardoor beide niet volledig hun eigen plek kunnen innemen. Dit gebruik ik als uitgangspunt voor de behandling. Die vindt plaats door middel van een opstelling (zie onder kopje Familieopstelling). Deze methode wordt als heel helend ervaren, de eigen plek kan worden ingenomen.

In de praktijk heb ik geleerd dat, wanneer ik een opstelling doe, er vooral gevoeld wordt of er iemand mist. Dan wordt ook duidelijk of het om één of twee (heel soms meer) verloren broertjes of zusjes gaat.

Via de link volgt een kenmerkenlijst. Niet alles geldt voor iedereen, maar een lost twin herkent er duidelijk meer dan iemand die dat niet is.
Ervaringen van Lost twins of alleengeboren tweelingen lees je ook in het boek “Ik wou dat ik twee hondjes was” van Aranka Reeuwijk-Willems.

 

Comments are closed.