Familieopstelling

Familieopstelling

Familieopstelling of systemisch opstellen is een mooie en werkzame methode om de oorzaak van een klacht op een dieper niveau te bekijken. Vaak is er een relatie tussen de klacht en iemand in het familiesysteem.

De ziel wil harmonie.

Het familiesysteem streeft naar harmonie. Is bijvoorbeeld een familielid “vergeten” binnen het gezin (bijv. een kind dat tijdens de geboorte of heel jong overlijdt, iemand die is verstoten, zwart schaap, enz) dan zal er vaak later in de generaties een persoon zijn die zich verbonden voelt met deze persoon. Dit wordt verstrikking genoemd. Pas als de “vergeten” persoon zijn eigen plek krijgt binnen de familie, is degene die zich heeft verbonden vrij zijn eigen weg te gaan. De harmonie is hersteld en de klacht mag verdwijnen.

 

Loyaliteit tussen kind en ouder.

Ook loyaliteit naar de ouders of anderen binnen de familie kan een rol spelen. Onbewust worden verdriet, boosheid enz. overgenomen van anderen, dit kan met name kinderen zwaar belasten. Het komt ook voor dat kinderen de rol van een ouder overnemen en een veel te grote verantwoordelijkheid gaan dragen. Beide zaken gebeuren onbewust en vanuit liefde.

Tijdens een opstelling krijgt ieder weer zijn eigen plek terug en draagt zijn eigen verantwoordelijkheid. Wanneer je op je eigen plek staat voel je je eigen kracht het best.

 

Werken met symbolen.

Door met symbolen te werken en die een plaats te geven in de ruimte worden onderlinge verhoudingen zichtbaar. Door de verstrikkingen te ontrafelen wordt er veel duidelijk en met een paar rituele zinnen kan deze verstrikking opgeheven worden.

Bij overname van gevoelens worden deze met een ritueel teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaar. Dit wordt door beide partijen als een opluchting ervaren.

 

Onder het kopje Blog vind je voorbeelden.

 

Ja, ik wil een afspraak maken of info aanvragen